osebna razstavaKlara Sax:
Punk me to the end of love

5. – 26. 4. 2024


otvoritev
5. 4. ob 19. uri


kustosinja
Mojca Grmek
Skrivnostna umetnica Klara Sax prihaja domnevno iz New Yorka, najverjetneje je rojena okrog leta 1997. Kot je znano, se v svojem delu ukvarja z instalacijami, v katerih raziskuje odnose med zvočnimi in prostorskimi intervencijami, pri tem pa kot svoje osnovno orodje uporablja humor in element presenečenja.

Umetnica svoje instalacije vselej snuje v povezavi s prostorom, v katerem razstavlja. Pred leti, ko je prvič razstavljala v Hiši kulture, se je navezala na delo Avgusta Černigoja, ki je med drugim deloval v širši okolici Pivke, tokrat pa jo je navdihnila kar Hiša kulture sama.

V zvezi s tem je treba pripomniti, da je bila Hiša kulture v preteklosti lokalno središče alternativne kulture in hkrati eno od presečišč klubske mreže, ki je v devetdesetih letih 20. stoletja povezovala mesta iz vseh koncev Slovenije in tvorila živahno klubsko sceno. V klubih, kjer so se odvijali različni kulturni dogodki, so se zbirali pripadniki subkultur, glasbeniki, umetniki in sploh vsi, ki jih je povezovala ljubezen do različnih oblik alternativne kulture. V obdobju od leta 1998 do 2011, ko je Hiša kulture delovala kot eno od teh središč, se je v njenih prostorih zvrstilo več sto dogodkov z različnih kulturno-umetniških področij. V sedanji galeriji so se odvijale razstave, ustvarjalne delavnice in tečaji, pa tudi okrogle mize in predavanja o aktualni (ali zgodovinski) družbeni problematiki, predstavitve knjig in filmov, gledališke in plesne predstave. V kletnih prostorih, kjer je delovala Ćuza, d.o.o., in kasneje v dvorani XXL so potekali koncerti, glasbeni festivali in plesni večeri. Dogajanje je seglo tudi izven matičnega prostora. Že od leta 1997 se vsako poletje v gozdičku nad vasjo Trnje pri Pivki odvija Festival drugačne glasbe Trnje, v prvih petih letih delovanja so na različnih lokacijah v okolici Pivke potekale likovne kolonije, v letih 2007–2012 pa je pod okriljem Hiše kulture deloval tudi Multimedijski center Pivka.

Po letu 2013 je Hišo kulture prevzela nova ekipa in jo sčasoma spremenila v relevantno galerijo sodobne vizualne umetnosti, klubovanje pa je počasi zamrlo. A Klara Sax meni, da obdobje uglajenosti traja že predolgo in da je nastopil čas za motnjo. Prebudila je duhove iz preteklosti in galerijo spremenila v namišljeni klub. Pri tem obiskovalce in obiskovalke vnaprej opozarja, da ne gre za kopijo, ampak za original. Tistim, ki bodo kljub temu razočarani, pa obljublja tolažilno nagrado: brezplačen izvod iz ponatisa svoje že zdavnaj pošle knjige iz leta 2016 – Soft Coctails / Hard Cocktails.Klara Sax je umetniška identiteta tandema, ki ga sestavljata zakonca Nina Slejko Blom (1982) in Conny Blom (1974). Umetnika delujeta samostojno (več na ninaslejko.com in connyblom.com), skupaj pa poleg projekta Klara Sax vodita center za sodobno umetnost CAC Bukovje Landskrona in galerijo KLET Contemporary v Landskroni na Švedskem, kjer tudi živita in delata. Klara Sax deluje od leta 2015 dalje. Svoje delo je samostojno predstavila v Galeriji Alkatraz v Ljubljani (2016), Galeriji Božidar Jakac – Lamutov likovni salon v Kostanjevici na Krki (2017) in Hiši kulture v Pivki (2019) ter sodelovala na več skupinskih predstavitvah v Sloveniji in tujini.
klarasax.blogspot.com


Razstavni program

Sonja Vulpes

osebna razstava

4. – 25.10.2024


Ustvarjalni program

Pesmi v grafiki / Miroslav Vilhar

grafična delavnica in razstava

2. – 6.6.2025

Društvo Hiša kulture v Pivki
Snežniška cesta 2
6257 Pivka
Odprto v času trajanja razstav:

torek–četrtek 10.00—14.00
petek 14.00–18.00
sobota 9.00–13.00
Program Hiše kulture v Pivki podpirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Pivka in vsi, ki ji namenijo del dohodnine ali donacijo v poljubnem znesku.