osebna razstavaMiha Majes
Hi!poteze

3. – 24. 2. 2023


otvoritev
3. 2. ob 19. uri


kustosinja
Mojca Grmek
Miha Majes je vizualni umetnik najmlajše generacije, ki ustvarja na področjih slikarstva, grafike in prostorske instalacije. Svoj vizualni jezik opredeljuje kot milenijski pogled na pop art v poznem kapitalizmu oziroma kot prisvajanje potrošniške estetike za naslavljanje pomanjkljive sposobnosti mišljenja v sodobni družbi. V skladu s tem v svojih delih pogosto uporablja ikonografijo pop- in sub- kultur(e), vanje vključuje različne vsakdanje predmete (igrače, pripomočke, okraske, oblačila…), vse to pa začini z elementi iz osebne mitologije, ki se je izoblikovala skozi odraščanje na slovenskem podeželju.

Dela, ki jih predstavlja na tokratni razstavi, povezuje naslov Hi!poteze. Povzet je po izhodiščni sliki celotne razstave, ki prikazuje ogrado, v kateri je zaprto fantastično bitje, sestavljeno iz delov različnih živali, ob njem pa stoji počeno jajce z razprtimi krili. Slika predstavlja na eni strani zaprtost domišljije ali ustvarjalnosti v (umetniški) sistem oziroma strukturo, na drugi pa željo po osvoboditvi. Naslov Hi!poteze torej povzema umetnikovo raziskovanje novih načinov izražanja v umetniški produkciji. Z ozirom na to pridobi izraz hipoteze nekoliko drugačen pomen od običajnega, kar umetnik tudi zaznamuje z medklicajem. Če v polju znanosti označuje trditev, ki jo je potrebno dokazati ali potrditi, tu, v polju umetnosti predstavlja nekakšno antitezo obstoječemu, konceptualno odprto postavko, ki ima lahko več možnih rešitev.

Ena od umetnikovih hi!potez se nanaša na način, kako so umetniška dela ustvarjena in posledično tudi razstavljena. Umetnik na razstavi predstavlja slike in objekte, ki jih jukstapozicijsko vmešča v galerijski prostor kot instalacijo. Slike in objekti so nastajali vzporedno, umetnik pa je s tem, ko je prehajal iz slike v objekt in nazaj, puščal formo vseskozi odprto za nove rešitve. Postopnost in eksperimentalnost ustvarjalnega procesa se odraža tudi v kompozicijah, saj jih že na prvi pogled zaznamuje drzen preplet različnih tehnik, materialov in slogov, pa tudi prehajanje med slikarskim in kiparskim medijem.

Tudi na vsebinski ravni je razstava zastavljena kot skupek raznorodnih fragmentov, saj se umetnik v teh delih dotika številnih problemov današnjega sveta, od terorja in vojaških spopadov, prek ideoloških, političnih, religioznih ekstremizmov, do onesnaževanja in podnebnih sprememb. Čeprav cinizem, grotesknost in dekadenca, ki spremljajo to problematiko, nedvomno odsevajo v njegovih delih, umetnik ne želi biti temačen, zato k tem problemom pristopa z neko naivnostjo, igrivostjo in humorjem, saj verjame, da bistveno bolj kot pridiganje ali žuganje s kazalcem odpirajo pot k refleksiji.Miha Majes (1993) je leta 2019 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno nadaljuje magistrski vzporedni študij grafike in slikarstva. V času študija se je izpopolnjeval na Accademia di Belle Arti di Brera v Milanu. Svoje delo je predstavil na samostojnih razstavah v Galeriji Alkatraz v Ljubljani (2021) in TransStation SubArt v Kranju (2022) ter več skupinskih predstavitvah v Sloveniji in tujini, udeležil se je tudi nekaj mednarodnih umetniških rezidenc. Živi in ustvarja med Ljubljano in Radovljico.Razstavni program

Mia Paller

osebna razstava

3. – 24.11.2023


Ustvarjalni program

Pesmi v grafiki / Maksa Samsa

grafična delavnica in razstava

3. – 7. 6. 2024

Društvo Hiša kulture v Pivki
Snežniška cesta 2
6257 Pivka
Odprto v času trajanja razstav:

torek–četrtek 10.00—14.00
petek 14.00–18.00
sobota 9.00–13.00
Program Hiše kulture v Pivki podpirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Pivka in vsi, ki ji namenijo del dohodnine ali donacijo v poljubnem znesku.