osebna razstavaMonika Plemen: (Ne)stabilna matrica

2. – 23. 2. 2024


otvoritev
2. 2. ob 19. uri


kustosinja
Mojca Grmek
Monika Plemen je ena vidnejših umetnic mlajše generacije, ki ustvarjajo na področju grafike. V svojem delu se veliko ukvarja s pojmom grafične matrice in njenim mestom v polju sodobne umetnosti. Po tradicionalnem pojmovanju je osrednja naloga grafične matrice izključno reproduktivne narave, namenjena razmnoževanju grafičnih listov. V skladu s tem se matrice niso nikoli razstavile ob svojih odtisih, saj so bile zgolj produkcijsko sredstvo in po zaključeni nakladi pogosto tudi uničene. To pojmovanje se začne spreminjati proti koncu 20. stoletja, ko se grafična matrica pojavi v galerijskih prostorih ob odtisnjenih grafičnih listih. Njena prisotnost odpira vpogled v proces nastajanja grafičnih listov, še posebej v tisti del, ki je razviden samo na matrici, ter dokazuje prisotnost tistega, ki je vanjo posegel, in obenem odsotnost odtisa, ki je nastal kot posledica te intervencije. Iz te perspektive je grafična matrica osrednje delo njenega ustvarjalca, ustvarjalke, odtisnjen grafični list pa njen stranski produkt.

Umetnica na razstavi predstavlja dva projekta, kjer na različne načine obravnava pojem grafične matrice. V projektu z naslovom Outline (2022–2023), ki temelji na umetničinem eksperimentalnem pristopu do linoreza, je matrica že na meji klasične definicije, saj deluje kot samostojna enota in je tako tudi razstavljena. Grafični list, ki je predstavljen ob njej, je ustvarjen zgolj zato, da nakaže njeno primarno vlogo – kot ilustracija dejstva, da je naklada grafičnih listov še vedno mogoča. Projekt z naslovom 365 (2021–2022) izhaja iz aluminijastih plošč, ki jih je umetnica v času enega leta vsakodnevno nosila s seboj kot neke vrste skicirko in vanje v tehniki suhe igle zarisovala podobe, ki so jo tistega dne najbolj fascinirale. Tako nastalo matrico je vsak dan fotografirala in fotografijo objavila na družabnih omrežjih. Nato je iz statistike ogledov in odzivov uporabnikov z računalniškim programom ustvarila »digitalno matrico«. Končni produkt projekta je nastal iz odtisa analogne in printa »digitalne matrice«, ki ju je umetnica združila na enem grafičnem listu, in prikazuje izbrano podobo z določenega dne, obenem pa tudi statistične podatke ogledov in odzivov nanjo.

Razstava kot celota raziskuje identiteto grafične matrice, ki je v sodobni umetnosti vezana predvsem na njeno (ne)stabilnost. Na eni strani se še vedno oklepa materialnosti in fizične obdelave, na drugi pa išče nove preobrazbe, med katerimi so lahko tudi stvarno neobstoječe.Monika Plemen (1994) je leta 2022 zaključila magistrski študijski program grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, trenutno pa obiskuje doktorski študij na ljubljanski Pedagoški fakulteti. V času študija se je izpopolnjevala na Kunsthochschule Burg Giebichenstein v mestu Halle (Saale) v Nemčiji, v umetniškem centru Fish Factory v Stöđvarfjörđuru na Islandiji in na umetniški rezidenci v Zadru. Svoja dela je predstavila na več samostojnih razstavah, med drugim v MGLC Ljubljana (2022), in mnogih skupinskih predstavitvah doma in v tujini. Je prejemnica posebnega priznanja za razvoj svetovne grafike in umetniških gibanj na 10. mednarodnem trienalu grafične umetnosti v Bitoli, Makedonija (2021). Živi in dela v Mežici in Ljubljani.


Razstavni program

Sonja Vulpes

osebna razstava

4. – 25.10.2024


Ustvarjalni program

Pesmi v grafiki / Miroslav Vilhar

grafična delavnica in razstava

2. – 6.6.2025

Društvo Hiša kulture v Pivki
Snežniška cesta 2
6257 Pivka
Odprto v času trajanja razstav:

torek–četrtek 10.00—14.00
petek 14.00–18.00
sobota 9.00–13.00
Program Hiše kulture v Pivki podpirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Pivka in vsi, ki ji namenijo del dohodnine ali donacijo v poljubnem znesku.