osebna razstavaNataša Skušek
CV

6. – 27. 10. 2023


otvoritev
6. 10. ob 19. uri


kustosinja
Mojca Grmek
Nataša Skušek je vizualna umetnica srednje generacije, ki je po temeljni izobrazbi kiparka, vendar v svojem umetniškem ustvarjanju prehaja med različnimi mediji in praksami. Ukvarja se s skulpturo, instalacijo, videom, fotografijo, grafiko, performansom in intervencijami v javnem prostoru. Poleg vizualne umetnosti jo v zadnjih letih privlači tudi literatura, kjer ustvarja v formatu kratke zgodbe. Na obeh področjih se osredotoča na tematiko, ki se suka okrog postavk, kot so razmerje med spoloma, erotika, spolnost, telo, materinstvo, družina, prehranjevanje, pridelava hrane ipd., v tem okviru pa jo še posebej zanima možnost samouresničitve ženske skozi družbeno, kulturno in osebno realizacijo, pri čemer vselej izhaja iz (svoje) vsakdanje življenjske izkušnje.

Izhodišče tokratne razstave je zbirka kratkih zgodb, ki jo je umetnica izdala lansko leto pod naslovom Pasja sreča. Na zbirko se tako ali drugače navezuje več razstavljenih del. Eno od njih z naslovom Postelja, v obliki vezenine izpostavlja niz kratkih zgodbic z erotično vsebino, ki jih v knjigi najdemo pod naslovom Seksštevanka. Prav tako pa iz knjige izhaja tudi naslovno delo razstave, ki na vizualni način povzema zgodbo z naslovom CV, v kateri umetnica skozi niz zaznamkov opisuje svoje izkušnje z različnimi omamnimi sredstvi.

Da umetnica tako v literarnem kot vizualnem ustvarjanju izhaja iz (svoje) vsakdanje življenjske izkušnje, dokazujejo tudi dela, v katerih povezava s knjigo ni očitna na prvi pogled, denimo tista, ki se na več ravneh – vključno z naslovom Ročna dela – nanašajo na umetničin osrednji vir preživetja, ali deli Vrt I in Vrt II, v katerih odmeva umetničina strast do vrtnarjenja. Razstavo zaokroža video z naslovom Avtoportret, sestavljen iz niza umetničinih fotografskih portretov, kjer dinamiko ustvarjajo razmerja med svetlimi točkami – obrazom, obdanim s sijočimi rdečimi lasmi, in rokami – na temnem ozadju. Video se naslanja na bogato zgodovino portretnega slikarstva, ki upodobljeno osebo skuša vselej prikazati reprezentativno – to pa se za zaključek razstave z naslovom CV (curriculum vitae), torej razstave, ki povzema umetniško biografijo avtorice, tudi spodobi.Nataša Skušek je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomirala in tri leta kasneje magistrirala. V času študija je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado. Svoje delo je predstavila na številnih mednarodnih razstavah, med katerimi so najpomembnejše International Festival 8th of March v Erevanu (2005), 2. feministički festival FemFest v Zagrebu (2007), 2009 Incheon Women Artists' Biennale v Južni Koreji (2009), Feministična umetnost v Sloveniji v Ljubljani (2010), 25. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk v Ljubljani (2019) in Odtisi in vtisi 2 v Ljubljani (2022), ter na mnogih samostojnih razstavah, med katerimi so pomembne Mamica, dojilja, žena, negovalka, Center in Galerija P74, Ljubljana (2006), Insideout, Hiša kulture v Pivki (2013) in Pravi moški, Galerija Alkatraz v Ljubljani (2014), babje leto, Galerija Alkatraz, Ljubljana (2019), Pomladno čiščenje, Galerija Simulaker, Novo mesto (2022). Njena dela so tudi v številnih zasebnih in nekaterih pomembnih javnih zbirkah. Živi in dela v Ljubljani.
natasaskusek.wordpress.com

Posebne zahvale: Jaka Babnik, Lea Culetto, Saša de Gleria, Gobnjak, Jelena Isak Kres, Karmen Gombač, REPeat, Katja Skušek, Mladen Stropnik.

Naslovna fotografija: Jaka Babnik


Razstavni program

Sonja Vulpes

osebna razstava

4. – 25.10.2024


Ustvarjalni program

Pesmi v grafiki / Miroslav Vilhar

grafična delavnica in razstava

2. – 6.6.2025

Društvo Hiša kulture v Pivki
Snežniška cesta 2
6257 Pivka
Odprto v času trajanja razstav:

torek–četrtek 10.00—14.00
petek 14.00–18.00
sobota 9.00–13.00
Program Hiše kulture v Pivki podpirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Pivka in vsi, ki ji namenijo del dohodnine ali donacijo v poljubnem znesku.