osebna razstavaPolonca Lovšin
Kakšen je načrt?

4. – 25. 3. 2022


otvoritev
4. 3. ob 19. uri


kustosinja
Mojca Grmek
Polonca Lovšin svojo umetniško produkcijo razvija na presečišču raznih idej in praks, zato njena dela vključujejo različne medije, so interdisciplinarna in projektno naravnana. Na najbolj splošni ravni je njeno ustvarjanje mogoče označiti kot prehajanje med umetnostjo in vsakdanjim življenjem, katerega namen je zamajati ustaljene predstave, prepričanja in ravnanja.

Hiter pregled dosedanje produkcije Polonce Lovšin pokaže, da je njeno umetniško delovanje možno razdeliti na obdobja, ki trajajo približno pet let. V prvem (2000-2004) se umetnica osredotoča na raziskovanje neodvisnih načinov bivanja in mobilnosti posameznika, ki ga kasneje (2005-2009) razširi še na neodvisne načine pridobivanja energije in pri tem stopi iz zasebne sfere v javni prostor. V tretjem obdobju (2010-2014) umetnica sintetizira vse komponente svojega dotedanjega dela v kompleksne interdisciplinarne in večmedijske projekte, ki v zasnovi vključujejo poglobljeno raziskavo v sodelovanju z različnimi institucijami in strokovnjaki, v izvedbi pa skupnostno delovanje vseh sodelujočih. V teh projektih umetnica svoja dolgoletna raziskovanja, kako s preprostimi sredstvi in osnovnim znanjem narediti (mobilno) zavetje, dinamo, vodni zbiralnik ali si priskrbeti hrano, poveže v kompleksne sisteme samooskrbe, ki delujejo neodvisno od obstoječih produkcijskih sistemov in vključujejo tudi sodobne vrednote, kot so visoka kakovost življenja, trajnostni razvoj, ekološka vzdržnost ipd. S tem njeno ustvarjanje presega običajen družbeno-kritičen domet sodobne umetnosti, saj brez velikih besed, manifestov ali izjav vzpostavlja konkretne prakse, ki subverzivno delujejo na obstoječi kapitalistični sistem. V zadnjem obdobju (2015-2021) umetnica svoj družbeni angažma razširi na področje političnega, saj v delih iz tega časa pogosto raziskuje problematiko odnosov med javnostjo in oblastjo, med različnimi interesnimi skupinami, skupnostmi in kulturami, razmerje med Zahodom in ostalim svetom ipd. S tem dodaja nov kamenček v mozaik svoje produkcije, ki celostno gledano predstavlja različne oblike soodvisnosti, sobivanja in sodelovanja v človeški družbi, v naravi in med njima ter kaže na nujnost krepitve teh vezi v perspektivi podnebnih sprememb.

Razstava, na kateri umetnica predstavlja kolaže iz serij Zemlja, voda, vrt, svoboda (2014), Vse se spreminja (2016), Antropocen (2016-2022), Zaradi dreves ne vidimo gozda (2019-2021) in Vročina (2021), odpira vpogled predvsem v zadnje obdobje njenega delovanja.

Program Hiše kulture v Pivki sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Občina Pivka.Polonca Lovšin (1970) je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo (1996) in Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (2001), kjer je tudi magistrirala (2005). Leta 2015 je zaključila doktorski študij vizualnih umetnosti na Univerzi Bauhaus v Weimarju. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini in gostovala na umetniških rezidencah v Evropi, Veliki Britaniji in ZDA. Je prejemnica nagrade Zlata ptica 2010 in priznanja Riharda Jakopiča 2018. Je soustanoviteljica umetniškega društva KUD Obrat, v okviru katerega organizirajo prostorsko kritične umetniške intervencije, raziskovalne projekte in javne dogodke. Živi in dela v Ljubljani.
lovsin.org


Razstavni program

Mia Paller

osebna razstava

3. – 24.11.2023


Ustvarjalni program

Pesmi v grafiki / Maksa Samsa

grafična delavnica in razstava

3. – 7. 6. 2024

Društvo Hiša kulture v Pivki
Snežniška cesta 2
6257 Pivka
Odprto v času trajanja razstav:

torek–četrtek 10.00—14.00
petek 14.00–18.00
sobota 9.00–13.00
Program Hiše kulture v Pivki podpirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Pivka in vsi, ki ji namenijo del dohodnine ali donacijo v poljubnem znesku.