skupinska razstavaKosovelov dom Sežana


Pesmi v grafiki / Srečko Kosovel


Jovana Đukić
Miha Majes
Monika Plemen
Maša Pušnik

19. 8. – 4. 9. 2022kustosinja
Mojca Grmek
Pesmi v grafiki je nov večletni projekt, s katerim nadaljujemo prakso, ki smo jo vzpostavili v preteklem obdobju in se je izkazala za uspešno (PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E, 2015-2021). Projekt je zasnovan v obliki delavnice, na kateri 6 povabljenih umetnic in umetnikov ustvarja grafična dela na določeno temo v izbrani tehniki. Temo predstavimo v povezavi s partnerjem (institucija, podjetje, društvo…), nanjo pa vežemo tudi ustrezno grafično tehniko. Vsa nastala dela, grafično mapo in spremni katalog v obliki zina, predstavimo na razstavi v Hiši kulture in v prostorih partnerja, nato postanejo del naše stalne zbirke.

Osrednja tema projekta je poezija znanih regionalnih pesnikov in pesnice. To so Dragotin Kette, Srečko Kosovel, Maksa Samsa in Miroslav Vilhar. Sodelujoči pri projektu spoznajo izbranega pesnika/pesnico in njegovo/njeno poezijo ter v tej povezavi ustvarijo novo grafično delo. K grafiki pristopajo eksperimentalno, izven njenih osnovnih parametrov (odtis, reprodukcija), in avtorsko, kar pomeni, da odtise na različne načine spreminjajo v originale. Pri tem kot enega ključnih elementov uporabljajo tipografijo, ki predstavlja neposredno vizualno vez s poezijo.

V prvi izvedbi projekta se bomo osredotočili na poezijo Srečka Kosovela. V sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana kot partnerjem pri projektu se bomo udeležili vodenega literarnega sprehoda V korak s Kosovelom, kjer bomo spoznali pesnikovo življenje in delo. Sledil bo praktični del delavnice, kjer bodo sodelujoči povezali grafiko in kolaž, s sočasno uporabo tipografije. Za izhodišče pri delu si bodo izbrali eno Kosovelovo pesem in jo uporabili kot navdih za zasnovo grafike v tehniki dvobarvnega sitotiska. Nato bodo grafiko odtisnili in polovico natisnjenih izvodov uporabili kot osnovo za kolaž. V katalogu projekta bodo predstavljene reprodukcije vseh grafik in izbranih kolažev.
Razstavni program

Mia Paller

osebna razstava

3. – 23.11.2023


Ustvarjalni program

Pesmi v grafiki / Maksa Samsa

grafična delavnica in razstava

3. – 7. 6. 2024

Društvo Hiša kulture v Pivki
Snežniška cesta 2
6257 Pivka
Odprto v času trajanja razstav:

torek–četrtek 10.00—14.00
petek 14.00–18.00
sobota 9.00–13.00
Program Hiše kulture v Pivki podpirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Pivka in vsi, ki ji namenijo del dohodnine ali donacijo v poljubnem znesku.